Skönheten och odjuret

Skönheten och odjuret är en klassisk saga som har filmatiserats i flera olika omgångar. Den mest kända är dock Walt Disney Pictures animerade version från 1991, och det med rätta; filmen är den första animerade filmen någonsin att nomineras till en Oscar för Bästa film. Den vann även en Oscar i kategorierna Bästa filmmusik respektive Bästa sång.

Filmen baseras på den franska sagan av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, och inkorporerar även idéer från den franska filmen med samma namn från 1946, regisserad av Jean Cocteau. Den numera välbekanta handlingen går ut på att en ytlig och bortskämd prins blir bestraffad med en förbannelse för att han fördriver en gammal tiggardam från sitt slott. Förbannelsen innebär att han förvandlas till ett monster, och alla slottets tjänare till möbler och inredning. De kommer att förbli så för alltid om prinsen inte kan lära sig att älska en annan, och få personen att älska honom tillbaka.

Filmens budskap är med andra ord att skönhet kommer inifrån. Detta budskap visas tydligt på två sätt i filmen; dels genom odjurets förbannelse och räddning, dels genom karaktären Gaston, som till ytan är vacker men har ett fult inre – scenerna i filmens klimax får tittarna att ställa frågan vem som verkligen är odjuret.

Om ditt barn älskar Skönheten och odjuret eller någon annan Disney-film, och du letar efter kostymer föreställande rätt prinsessa eller prins inför halloween, ska du gå in på Partykungen.se. Där finns maskeradkläder för både och vuxna och barn som föreställer massor med kända karaktärer. Just Skönheten och odjuret har ju blivit aktuellt för barn i alla åldrar igen, i och med att en ny version av filmen släpptes av Disney 2017.