Våld och stereotypa karaktärer inom tecknad film

Debatten om våld inom tecknad film kommer och går. Frågeställningen rör sig först och främst om det är lämpligt att visa tecknad film för barn, där karaktärerna slår varandra eller på annat sätt utsätter varandra för våld. En karaktäristisk serie är Tom och Jerry, där de ständigt utsätter varandra för diverse grymheter och det är inte bara katten Tom som är elak. Musen Jerry är precis lika ondskefull i många avsnitt. Han till och med vill bli jagad av Tom i något avsnitt. Det finns många serier där det förekommer både våld och stereotypa karaktärer. Kalle Anka är en klassisk sådan och Musse Pigg en annan. Det finns både nya och gamla serier som skulle försvinna om man plockade bort allt som innehåller till exempel våld.

Slapstickhumor

Med den tecknade filmen kan man dra till med ganska obehagliga saker utan att någon kommer till skada. Det finns roliga “våldsamma” sketcher med människor också, till exempel den klassiska “Plankan”. Dessutom älskar de flesta “Helan och Halvan”, där Helan faktiskt slår till Halvan ganska regelbundet. Där har det inte blivit någon debatt ännu, huruvida detta skulle vara lämpligt att visa för barn eller inte. När det kommer till tecknat är det just mycket slapstickhumor som gäller. Katten Tom som springer på en kratta eller blir träffad av något ämnat för Jerry i någon slags bumerangeffekt. “Piff och Puff” är två andra karaktärer där den inte alltför intelligente Puff ofta blir slagen av Piff.

Nyare tecknade serier

Förutom de klassiska tecknade serierna finns det numera en uppsjö, med mer eller mindre stereotypa karaktärer. Serier som Johnny Bravo, till exempel. Killen med bara muskler och ingen hjärna som bara bryr sig om sitt hår och att jaga kvinnor. Han lyckas aldrig. Serien innehåller också mycket våld, då han oftast får däng och då oftast av de kvinnor han raggar på. Förutom Johnny Bravo är “Dexter’s Laboratorium” en serie med mycket enkelspåriga karaktärer. Dexter’s syster DeeDee är blond och dum. Och elak i en del avsnitt. Hans mamma bär nästan alltid gummihandskar. En annan serie som har avsnitt med mycket våld, är” Two stupid dogs”. Särskilt i de avsnitt där en flicka som förmodligen ska föreställa Rödluvan medverkar. Hon råkar riktigt illa ut. Om det skulle finnas kurslitteratur i hur man skapar riktigt roliga serier så skulle man förmodligen finna att våldet utgör en viktig del.

Våldet som en del av humorn

Katten Gustaf är en annan figur som inte är alltför snäll och ändå är han älskad av många. Oftast är det hunden Ådi som råkar ut för sparkar och elakheter, men också kattungen Nermal. Den sistnämnda blir oftast skickad till Abu Dhabi av katten Gustaf. En ännu nyare serie är “Rabbidz Invasion”. Här anländer ett gäng utomjordiska kaninliknande varelser till jorden och de testar allt de råkar snubbla över. De är inte alltför snälla mot varandra och skrattar gärna ut varandra när det går dåligt för någon. Skulle man på allvar försöka bannlysa alla serier som har inslag av våld blev det tyvärr inte många kvar. Inte ens “ScoobyDoo”.