Rebellisk prinsessa i Modig

Den amerikanska tecknade filmen Modig hade premiär 2012 i USA och vann en Oscar 2013 för bästa animerade film. Filmen hade först arbetsnamnet “The Bear and the Bow”, vilket hade varit en minst lika passande titel på detta storslagna och lite vilda äventyr i de skotska högländerna.

Revolt mot traditionerna

Filmen har många bottnar men den som främst gör sig påmind är det faktum att den skotska tonårsprinsessan Merida inte är som andra prinsessor, Hon älskar att vara i skogen med sin pilbåge och ägnar sig åt typiska pojklekar och äventyr när hon rider i vild galopp, är envis och tuff, äter utan finess och smutsar ner sig från topp till tå. Pappa Kung Fergus är hennes stora idol och det är han som har lärt henne att hantera pilbågen som en riktig jägare. Naturligtvis leder detta beteende till konflikter med mamma drottning Elinor, som vill att prinsessan av klanen Dun Broch ska bete sig passande och acceptera sin roll som blivande drottning. När lorderna från landskapets tre andra klaner dyker upp för att vinna hennes hand blir Merida förtvivlad och bestämmer sig för att hitta en väg ut ur dilemmat.

Enligt traditionerna får prinsessan välja friarnas tävlingsgren och plötsligt uppenbarar sig flyktvägen för Merida som väljer bågskytte. Som den förstfödde i sin egen klan väljer hon att skjuta med sin egen hand och som den goda bågskytt hon är vinner hon. Drottningen blir rasande och kastar Meridas bilbåge i elden, varpå prinsessan lämnar slottet i vredesmod och rymmer ut i skogen på sin häst efter att ha skurit en reva i den gamla slottsgobelängen. Ännu vet ingen av dem konsekvenserna av dessa symboliska handlingar.

Förtrollningen

I skogen leds Merida av några sagolika irrbloss till en gammal häxas verkstad. Häxan känner förstås igen en färgstark prinsessa på långt håll. Hon ger beredvilligt den bekymrade Merida möjligheten att förändra sitt öde genom att ge drottningen en trollformel inbakad i en kaka. Den trotsiga prinsessan skulle kanske ha vänt sig till https://www.zmarta.se/ istället, tagit ett smart och förmånligt lån, och mutat sig ur situationen. Allt hade varit bättre än det som sedan skedde. När drottning Elinor åt kakan förvandlades hon nämligen till en björn. Merida och björnen måste fly ut ur slottet hals över huvud för att undkomma Kung Fergus och lorderna som hade fått nys om att en björn hade tagit sig in i slottet.

Det är nu som den äventyrslystna flickan förvandlas till en modig ung prinsessa, som gör allt för att rätta till misstaget. Hon lyckas hitta tillbaka till häxans hus och får där ett meddelande att hon måste hitta ett sätt att laga de brustna banden inom två dygn annars kommer hennes mamma att förbli björn för evigt. Hon gör allt för att hjälpa sin mamma och nu tycks de kunna finna en väg att förstå varandra till slut. Det visar sig dock att detta har skett förut, men med ett olyckligt slut. Prinsessan Merida kämpar med allt hon har för att rädda sin mor innan soluppgången den andra dagen. Äventyret är storslaget, trollskt och vackert på samma gång.