Busiga Fåret Shaun

Alla vet väl vem Fåret Shaun är? Ja, i alla fall de som hängt med på Barnkanalen de senaste 10 åren. Fåret Shaun firar faktiskt 10 år 2017. Han gjorde sin entré för första gången i serien Wallace & Gromit och blev så populär att han snart hade sin egen TV-serie. Shaun är skapad av det brittiska bolaget Aardman Animations, som håller till i Bristol. Bolaget är mycket skickliga på att skapa figurer som verkligen tilltalar gammal som ung och lyckas med den perfekta blandningen av barnprogram och vuxenhumor. Figurerna som används i filmerna är tillverkade av lera och de rörliga bilderna består helt enkelt av en mängd olika stillbilder på dessa figurer, som sedan sätts ihop till rörlig film.

I huvudsak handlar Fåret Shaun om livet på Mossy Bottom Farm, där en bonde sköter om sina får. Till sin hjälp har bonden hunden Bitzer, som försöker hålla ordning på Fåret Shaun och hans kompisar – så långt som detta är möjligt. Fåren är enormt busiga och hittar på allt möjligt bakom ryggen på bonden. De går på krogen, kör traktor, åker på shoppingrunda, flyger drake; ja, allt tänkbart som ett gäng busiga barn eller tonåringar skulle kunna komma på.

Serien om Fåret Shaun blev så populär att den några år senare kom som en långfilm. I den filmen råkar bonden somna i en husvagn som börjar rulla iväg och… ja, sen är äventyret igång! Långfilmen blev en riktig hit och det planeras nu inför en ny långfilm som ska lanseras 2019. Det har också nyligen lanserats en halvlång film, som handlar om att bonden skaffar tre lamadjur till bondgården.

Att Fåret Shaun är populär syns på alla de prylar som tillverkas baserat på serien och filmen; gosedjur, tofflor och annat roligt.