Family Guy

Den tecknade tv-serien Family Guy börjar bli en riktig långkörare och är nu uppe i sin artonde säsong. 1999 sändes den första säsongen och sedan dess har det kommit ungefär en säsong per år. Handlingen kretsar kring den dysfunktionella familjen Griffin och det märks att mycket inspiration har hämtats från en annan tecknad tv-serie, nämligen The Simpsons. Familjens fader Peter Griffin är, precis som Homer Simpson, fet och korkad. Han är även huvudpersonen i serien, även om vissa avsnitt kan ha fokus på andra karaktärer.

Skaparen av Family Guy heter Seth MacFarlane och han gör dessutom flera av rösterna i serien, bland annat Peters. Frun i familjen Griffin heter Lois och tillsammans har de barnen Chris, Meg och Stewie. Chris brås på sin far och är därför inte heller särskilt intelligent. Meg är den utstötta karaktären i familjen och mobbas regelbundet, till exempel genom att Peter fiser henne i ansiktet.

Den talande bebisen Stewie

Stewie är bara ett spädbarn, men ett ovanligt intelligent sådant med ett omisskännligt rugbybollsformat huvud. I de första säsongerna var han väldigt ond och försökte vid flera tillfällen mörda sin mor. Med tiden blev han och familjens talande hund Brian ett par som till och med fick sina egna avsnitt. Brian verkar för övrigt vara den enda i familjen som förstår vad Stewie säger, då han egentligen är för ung för att kunna prata. Stewie är ofta sarkastisk, pratar med tydligt brittisk accent och har en egen tidsmaskin på sitt rum som han och Brian använder ibland för att färdas tillbaka i tiden, ofta för att förhindra något från att hända. Inte sällan möter de versioner av sig själva från andra tidslinjer.

Precis som med Simpsons finns det även en hel del kringprodukter på Family Guy-temat, såsom kläder, muggar och posters som man kan köpa om man gillar serien. Annars finns alltid snygga posters hos The Nordic Walls och liknande ställen med andra motiv. Medan Simpsons är ganska barnvänlig är humorn i Family Guy mer riktad mot en vuxen publik och skaparna av serien drar sig inte heller för att skämta om saker som inte är helt politiskt korrekta.

Fick en spinoff-serie

Avsnitten börjar ofta antingen med att familjen Griffin sitter hemma i tv-soffan eller att Peter sitter med sina vänner på den lokala puben The Drunken Clam. Bland hans vänner hittar vi den rullstolsburna polisen Joe Swanson, den sexgalne Glenn Quagmire och Cleveland Brown som under säsong sju lämnade Family Guy och fick sin egen spinoff-serie The Cleveland Show. Den lades dock ner efter fyra säsonger och Cleveland återvände till Family Guy under säsong 12.

Specialavsnitt förekommer också då och då, bland annat “Road to the Multiverse”, som är det första avsnittet i säsong åtta. Där är alla karaktärer tecknade i Disney-filmsstil och det sjungs en hel del.

Några andra återkommande karaktärer som kan nämnas i sin korthet är nyhetsankaret Tom Tucker, snuskgubben Herbert The pervert, Lois rika föräldrar Carter och Barbara Pewterschmidt samt apotekaren Mort Goldman.