Klassikern Kalle Anka

Det har knappast undgått någon vem Kalle Anka är. Denna populära Disney-figur har officiellt funnits ända sedan 1934, men nämndes faktiskt redan 1932 i en sagobok. Kalle är en av de mest folkkära Disney-figurerna och eftersom han hängt med så pass länge både i filmens och serietidningarnas värld har han fått en mängd fans över hela världen. I kortfilmen “Den kloka hönan” från år 1934 gjorde Kalle sitt första framträdande på den vita duken och han tog ganska snart över populariteten från Musse Pigg, som tills dess varit den mest kända av Disney’s figurer.

Det är lätt att sympatisera med Kalle Anka, eftersom han allt som oftast har otur i det mesta han gör. Serierna går ofta ut på det dråpliga i att Kalle ramlar, faller ned från byggnader, får tunga föremål i huvudet – och rent allmänt gör bort sig på en mängd olika sätt. Som regel har han dock tur i kärlek, eftersom hans flickvän Kajsa Anka är mycket förtjust i honom. Det blir dock ofta konflikter mellan de två och detta får man bevittna i en mängd olika kortfilmer. I en film, där Kajsa anklagar Kalle för att inte vara en gentleman, får Kalle något hårt i huvudet och förvandlas plötsligt till en helt annan person – en tjusig och belevad herre som tar Kajsa med storm. Denna effekt håller förstås inte i sig för evigt och han är snart tillbaka till sitt rätta jag (på gott och ont).

Kalle ses ofta i sällskap av vännerna Musse Pigg (som redan nämnts), Janne Långben och hunden Pluto. De här olika karaktärerna har ofta sina egna kortfilmer, men ibland ses hela gänget i en och samma film. När de sammanförts blir handlingen ofta ännu tokigare, vilket man kan se exempel på i kortfilmen om båtbyggare när de (som namnet antyder) ska bygga en båt tillsammans. Ja, detta är ett riktigt roligt gäng att beskåda. Det roliga med de här gamla Disney-filmerna är att de blir allt charmigare ju äldre de blir. Många anser att det finns en viss magi kring de äldre Disney-verken till skillnad från de nyare filmerna som helt är gjorda på datorer. Samlingen av gamla kortfilmer är verkligen imponerande; här finns många timmar av underhållning att hitta för den som gillar tecknade filmer.