Märkliga animerade filmer

Det har gjorts många märkliga filmer de senaste hundra åren, i synnerhet konstiga animerade filmer. Förmodligen beror det på att animationen som form är relativt gränslös. Som animatör kan du skapa i princip vilka typer av situationer som helst. Låt oss därför ta en titt på några av de mest surrealistiska och märkliga animerade filmerna som har gjorts. Alla rekommenderas varmt.

Om du blir sugen på att kolla upp någon av filmerna på den här listan kanske du kollar på mobilen eller datorn. Då är det bra att ha ett par hörlurar, eller hur? Teknikdelar.se har ett stort sortiment av trådlösa hörlurar i sitt utbud.

Fantastic Planet – René Laloux (1973)

Fantastic Planet i regi av René Lalous utspelar sig på en planet där människor styrs av en utomjordisk ras som kallas för ’Draags’. Det är andliga varelser som har människor som husdjur. Filmen centreras kring en karaktär vid namn Ohm Terr när han får bekanta sig med Draagernas kultur. Det är en väldigt märklig film, ordlös och visuellt spännande. En sann klassiker i kategorin märkliga animerade filmer.

Betty Boop – Max Fleischer (1930-)

Betty Boop förtjänar något slags hedersomnämnande i kategorin märkliga tecknade filmer. Jag syftar här på i princip alla kortfilmer med Betty Boop som producerades av Max Fleischer under 1930-talet. Det ska verkligen understrykas att de är några av de charmigaste tecknade filmerna som gjorts. Mer bisarra och psykedeliska än kortfilmerna som producerades av Disney eller Hanna Barbera. Musikaliska och vågade, barnsliga filmer för vuxna. Klart sevärda för det mesta.

Son of the White Mare – Marcell Jankovics (1981)

En vacker tecknad film som producerades i Ungern. Ett sant psykedeliskt mästerverk med otroliga animationer och fantastisk ljuddesign. Filmen kretsar kring en myt om den Vita Maran som ger sig ut på äventyr med målet att dra upp träd ur marken och fria prinsessorna som varit fängslade under dem. Mycket märkligt, mycket fint.

Consuming Spirits – Chris Sullivan (2012)

En relativt ny film som inte riktigt fått uppmärksamheten den förtjänar. En smått skrämmande historia som kretsar kring alkoholister, busschaufförer och hjortar. Det är inte bara den sinnesutvidgande handlingen som är anmärkningsvärd. Filmen är vackert tecknad med handmålad stop-motion något som separerar den från den mesta animerade filmen som görs nu. Om du är trött på kliniskt CGI-animerade filmer fungerar denna som ett perfekt botemedel.

Waking Life – Richard Linklater (2001)

En surrealistisk och filosofisk film som böljar fram i ett rasande tempo. Egentligen inte någon regelrätt animerad film, utan Linklater har använt sig av en teknik där han lagt på ett animerat lager på riktiga skådisar. Den här tekniken kallas för rotoscoping. Filmen ställer stora frågor om vårt medvetande, våra liv och våra drömmar. Waking Life är en udda filmupplevelse som du inte vill missa.