Webtoons som populärkulturellt fenomen

Webtoons eller “Hangul” är en typ av tecknad serie på nätet som har sitt ursprung från Sydkorea. Initialt var intresset störst i Korea, då koreanska är det “talade språket” i webtoons, men delvis tack vare att de flesta webtoons nu går att läsa på smartphones, samt att översättningarna är många, är de mycket mer tillgängliga idag. Vilket ökat dess popularitet internationellt.

Line Webtoon

Line Webtoon är en hemsida som ger tillgång till alla webtoons helt kostnadsfritt och den fria plattformen ger också möjlighet för intresserade att kontribuera med egna bidrag till webtoons, och om de är tillräckligt bra publiceras de och blir en följetong. Vidare får du som webtoon-artist en månatlig kompensation och en chans att just din webtoon blir så pass populär att den når ut internationellt via filmer, serier, dataspel, teateruppspelningar och leksaker, vilket så klart kommer generera ännu mer inkomst.

Webtoon bakgrund

Sökmotorportalen Naver skapade Line Webtoon 2004 som en respons på serieindustrins tillstånd i landet. På sena 90-tal och tidigt 2000-tal tvingades många seriepublikationer stänga på grund av den ekonomiska kollapsen i Sydkorea, samtidigt censurerade regeringen många serier som bedömdes utgöra “dåligt inflytande”. Så grundaren av Webtoon JunKoo Kim var på sökande efter ett sätt att skapa nya originella serier och samtidigt ge ut dem gratis till allmänheten. Han ville initialt nå ut till ungdomar genom att fokusera på innehåll som han beskriver som avslappnat, lättsamt och coolt. Över tid blev nättjänsten så stor att Kim ville expandera utanför Korea. 2014 öppnades dörrarna för utlandet med den populära meddelandeverktyget LINE, som tillhör ett dotterbolag till Naver.

Tillgängligheten

Webtoon är konstant under utveckling och Line webtoons hemsida har även släppts som app till Android och iOS. Detta gör att tillgången till webtoons finns så länge du har en internetuppkoppling, så att du kan njuta av dina favoritserier på tåget eller varför inte låta barnen läsa direkt i bilbarnstolen under familjeresan, vilket ger massor av gratis underhållning fram till slutdestinationen.

Webtoons internationellt

Webtoons har på väldigt kort tid spridit sig som en löpeld över världen, kanske mest tack vare hemsidan webtoon.com som låter medlemmar översätta deras webtoons till i princip alla språk i världen, förutsatt att man kan koreanska. En annan faktor är att webtoons, förutom att vara underhållande också är lättsmälta, med mycket bild och lite dialog vilket gör att det snabbt går igenom. Eftersom det inte existerar några sidor på serierna, utan man scrollar bara nedåt, så innebär också detta att det är enkelt att navigera. Med hjälp av ett FX Toons, ett innovativt verktyg för att skapa interaktiva visuella effekter och ljud, frambringas en helt ny läsarupplevelse. Exempelvis i en skräckserie kan visuella effekter skapas i de mer spännande delarna och intensifieras med läskiga ljud.