Disneys tecknade filmer – från handritat till digitalt

Alla är vi väl bekanta med “Kalle Anka och hans vänner” som får svenskarna att bänka sig i tv-sofforna kl. 15 varenda jul. De flesta av filmsnuttarna som visas daterar från 30-, 40-, och 50-talen och är handritade. I slutet på “Kalle Anka och hans vänner” förekommer dock ett klipp från en nyutgiven tecknad film, och genom åren har vi sett hur teknikens under har förändrat den traditionella “cartoon” som vi på svenska kallar för tecknad eller animerad film. Med nya tekniker, ritprogram och effekter har den tecknade filmens handritade glansdagar bleknat bort och ersatts av extremt detaljerade figurer som nätt och jämnt ser ut som oss själva, tack vare datorns inverkan. Hur gick det här till?

Walt Disney bäddade för den första tecknade generationens guldålder

Walt Disney föddes år 1901 och skulle bli pionjären inom den tecknade filmvärlden. År 1928 lanserades den allra första handritade, tecknade filmen med vår käre Musse Pigg – Steamboat Willie. 4 år senare kom den första färgfilmen med tecknade figurer. Dock hade små, korta tecknade filmer redan sett dagens ljus i samband med reklamfilmer, men aldrig tidigare hade långfilmer av det slaget gjorts. Walt Disney var dock övertygad om att de skulle få genomslagskraft och han kämpade hårt för att få medhåll från sina kollegor och filmproduktionsbolag. På 30-talet gjorde han dock den film som skulle bli den handritade, tecknade filmens drottning – Snövit och de sju dvärgarna.

Än idag står sig den som begynnelsen av Disneys guldålder som skulle hålla i decennier framöver. Tyvärr avled Walt Disney hastigt år 1966 och de stora klassikerna fick en paus från bioduken. Förvisso ritades filmer som Djungelboken och Törnrosa, men de blev inte lika påkostade som filmerna dessförinnan. Comebacken blev år 1989 med “Den lilla sjöjungfrun”, då nya storfilmer konkurrerade ut de vanliga filmerna och till och med fick Oscarsnomineringar. Fenomenet fortsatte ända till år 2004 när Disney lade ner den handritade sektionen och övergick helt till digital animation.

Digitaliseringen skapade verklighetstrogna filmer

Det fanns flera anledningar till att man började övergå till digitaliseringar. Dels för att det var billigare och gick snabbare och dels för att konkurrensen till Disneyfilmerna som blev rena kassakor, växte sig allt större. Många entreprenörer inom filmindustrin som hade en näsa för affärer visste hur lukrativt det skulle vara att producera storheter av tecknade filmer och Disney var inte längre ensam i båten. Disney fick även många enorma framgångar med digitaliserade filmer såsom “Frozen” och “Lilo & Stitch”. Företaget såg sig också om efter en moderniserad tvist och andra typer av sagor där action blev mer framtonat.

Disney nu och för evigt

Än idag kan ingen mäta sig med Walt Disney, trots att det finns flera andra produktionsbolag som glänser. Vi matas ständigt med klassikerna som Musse, Kalle och Långben som vandrar sida vid sida med Pocahontas, Aladdin och Nemo. Om vi inte ser dem på tv, så figurerar de på partytillbehör på någons baby shower eller barnkalas, letar sig in på sängkläderna och i barnkläder samtidigt som vi ständigt ser figurerna sjungandes framför oss på julafton, på streamingtjänsterna och i våra nostalgiska barndomsminnen.