Cartoons

Det finns inte många människor på denna jord som inte tänker på Walt Disney och hans kreationer när man hör ordet cartoon. Ordet cartoons är engelskt och kan översättas till tecknat på svenska. Disney var revolutionerande med sitt sätt att skapa tecknade figurer, serier och filmer. Däremot var han inte först i världen med att skapa så kallade cartoons. Den allra första tecknade filmen som var gjord för hand, skapades år 1908. Disneys första tecknade figurer kom år 1928.

Walt Disneys Cartoons

Som många kanske redan vet, var Musse pigg Disneys genombrott. Det började med korta spelfilmer där musen och hans vänner spelade huvudrollen. Det blev en stor succé direkt och år 1937 kom Disneys första handritade långfilm Snövit ut på bio. Efter Snövit har flera olika filmer kommit ut. Dessa filmer har gett oss många kända karaktärer längs vägen.

Förutom Musse pigg, fanns det också Kalle och Kajsa Anka, Långben, Mimmi Pigg och Pluto. Prinsessor som Askungen, Ariel, Törnrosa (Aurora), Belle och Jasmine är några kända karaktärer som Disney gjort kända genom sina filmer. Serietidningar och böcker har gjorts om dessa karaktärer och för att kunna ge ut dem har man använt sig utav ett Tryckeri. Handritade filmer fortsatte att komma ut ända fram till 1995. Det året började man istället använda sig av en annan teknik för att rita karaktärerna i filmer.

Lucasfilms blir Pixar studios

Företaget grundades år 1979 av George Lucas. Lucasfilms ville satsa på att använda sig av datorn för att slippa handrita varje scen i en film. Detta fungerade och några filmer kom ut. År 1986 köpte en man vid namn Steve Jobs Lucasfilms av George och döpte om detta företag till Pixar. Nio år senare kom Pixar animated studios första film Toy Story ut på bio.

När ni hör namnet Steve Jobs, tänker ni kanske, grundade och äger inte han Apple som skapade både datorer och mobiler. Svaret på den frågan är att ja det gjorde han men just under denna tid hade han fått sparken från sitt eget företag och tog över ett nytt istället. Disney köpte upp pixar och fortsatte senare att göra fler filmer med den nya tekniken som kallades stop motion teknik där man tog hjälp av datorn för att rita figurerna och animera dem. Än i dag används denna teknik och Disneyfilmerna görs i dag även i 3D.

Övriga cartoons

Många skapare av tecknade serier använder sig av dator idag för att skapa dem. Barnkanalerna på tv är fulla utav serier som exempelvis Familjen flinta och Mr Bean. Det finns även tecknade serier för de som är vuxna och större barn. Exempel på sådana serier är Family Guy, Simpsons och American dad. Dessa är alla serier som också har gjort samma resa från pennan till datoranimation.