Piff och Puff som hjältar

Piff och Puff är två jordekorrar som är bekanta för alla som tycker om Disney. De är två klassiska karaktärer som tillsammans med Kalle Anka, Musse Pigg, Janne Långben och alla andra har funnits med i Disneys tecknade serier sedan långt tillbaka. I dessa serier ägnar sig Piff och Puff mest åt att ställa till med bus och att reta Pluto, men de har också haft en annan roll, nämligen som hjältar som räddar världen flera gånger om.

Detta gjorde de i sin egen tecknade tv-serie, Chip ’n Dale: Rescue Rangers, eller Piff och Puff – Räddningspatrullen, som serien heter på svenska. I serien får Piff och Puff sällskap av en tjock äventyrarmus vid namn Oskar, en tjejmus med talang för att meka som heter Pärlan och en liten fluga som heter Zipper. Tillsammans möter dessa fem hjältar olika skurkar i varje avsnitt, varav några av de mest återkommande är katten Svinpäls (med underhuggare i form av en ödla, en mullvad, en katt och en råtta) och den galna professorn Dr Gordon Grym.

Räddningspatrullen sändes för första gången i Sverige i TV3 i början av 1990-talet. Den blev dock inte verkligt populär förrän den blev ett återkommande inslag i programmet Disneyklubben, som sändes i SVT mellan 1992 och 1993. Serien fick då även en ny dubbning, med bland andra Monica Forsberg, Bertil Engh, Birgitta Fernström och Ingemar Carlehed i rollerna. Den ursprungliga serien sändes i USA år 1989, och finns i tre säsonger med sammanlagt 65 avsnitt.

Om du letar efter DVD:er med Räddningspatrullen och andra gamla nostalgiska tecknade serier, antingen för egen skull eller för att dina barn ska kunna se dem, ska du gå in på Kampanjjakt.se. Där hittar du nämligen rabattkoder till en mängd webbutiker, så att du kan spara pengar när du köper dem, och kanske ha råd med fler serier.

Fans av Räddningspatrullen (oavsett ålder) kan också glädjas åt att Disney har meddelat att en datoranimerad långfilm baserad på serien håller på att produceras. Filmen ska handla om hur gänget i Räddningspatrullen träffar varandra, och blir den Räddningspatrull som vi ser i serien. Än så länge har dock inget datum satts för när filmen kommer att släppas.